Natuurlijk gedrag van biologische varkens

Om het dier een kwalitatief hoogwaardig leven te bieden, is het van groot belang dat het varken zijn natuurlijk gedrag kan laten zien. Daarom lopen onze dieren - waar dat kan - in groepen bij elkaar in grote binnenverblijven. Ook hebben ze de mogelijkheid om buiten rond te scharrelen in de frisse buitenlucht.


Ruwe vloeren


Op Het Condé zijn de stallen zo ingericht dat dit het natuurlijk gedrag van de varkens bevordert. De vloeren zijn zodanig opgeruwd zodat de dieren niet kunnen uitglijden of zichzelf verwonden bij het opstaan. De ondergrond bestaat uit een dikke laag stro. De natte plekken worden dagelijks ververst.


Ligweides


De ruimtes binnen bieden voldoende daglicht en ventilatie. Tussen 1 april en 1 november hebben de zeugen ook toegang tot enkele ligweides. Deze proberen wij zo droog mogelijk te houden. Modderpoelen zijn leuk, maar vormen ook een bron van bacteriën en dragen dus volgens ons niet bij aan de gezondheid van mens en dier.


Hokverrijking


In de verblijven is voldoende afleidingsmateriaal aanwezig waardoor het varken goed kan leren eten, bijten, wroeten en spelen. Deze vorm van hokverrijking zorgt voor een goede gemoedstoestand en welzijn van het varken en voorkomt ongewenst gedrag zoals staartbijten. De combinatie van meer beweging en daglicht en zo min mogelijk stress, draagt bij aan een gezond en goed gespierd varken.


Werpen


Natuurlijk gedrag is ook essentieel als de zeug gaat werpen. Daarom worden ze niet twee dagen vooraf geïsoleerd, maar lopen ze - zelfs tijdens het werpen - los. Op deze manier krijgt het dier de kans op een zo natuurlijke mogelijke manier te werpen. Dat loont. De biggen en zeugen ontwikkelen zich vlot. Uierontsteking komt weinig voor en de biggen drinken goed.