Historie

De naam van Het Condé voert terug naar de historie van het gebied waar de boerderij staat. Coen Bosch groeide hier op en kreeg van zijn vader de liefde voor de varkenshouderij mee. "Bijzonder is dat dit bedrijf bijna uit hobby is ontstaan. De varkens van mijn vader werden al op stro gehouden en dit is langzaam verder uitgebreid", aldus Coen.


Revolutionair


Bosch sr. had in de jaren tachtig al scharrelvarkens en experimenteerde met eigen hokvormen, uitloopmogelijkheden en strobedden in hokken. In 1998 ging hij als eerste varkenshouder in Nederland volledig over op een biologische bedrijfsvoering. Voor die tijd revolutionair, want biologisch varkenshouden werd toen nog vooral als een nevenactiviteit beschouwd.


Investeren in dierenwelzijn loont


Dat inzicht veranderde na de milleniumwisseling. De consument ging steeds meer waarde hechten aan dierenwelzijn en daardoor groeide vraag naar biologisch varkensvlees. Het Condé liftte mee op deze ontwikkeling. Door nieuwe kansen te grijpen, zijn we in 2009 genomineerd voor de verkiezing 'Agrarisch Ondernemer van het Jaar'. Die nominatie vonden we heel eervol. De prijs ging helaas aan ons voorbij. Wel zijn we in datzelfde jaar uitgeroepen tot 'Raalter Ondernemer van het Jaar' tijdens het Stoppelhaënefeest.


Door veel te investeren in het welzijn van dieren is ons bedrijf uitgegroeid tot het grootste biologische varkensbedrijf in Nederland, met 500 zeugen en 900 vleesvarkens.